im. Hordyńskiego

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Unknown modifier '2' in /home/smjjaro/domains/smj.jaroslaw.pl/public_html/plugins/content/AdmirorGallery/classes/agHelper.php on line 406

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Unknown modifier 'c' in /home/smjjaro/domains/smj.jaroslaw.pl/public_html/plugins/content/AdmirorGallery/classes/agHelper.php on line 406
Finał XVI edycji Konkursu Recytatorskiego i Poetyckiego im. Jerzego Hordyńskiego
piątek, 03 listopada 2017 14:28

27 października 2017 r. odbyło się podsumowanie XVI edycji Konkursu im. Jerzego Hordyńskiego. Najlepsze utwory i uczestnicy otrzymali statuetki oraz wyróżnienia. Do udziału w tegorocznej edycji zgłosiło się 40 uczestników.

Laureaci XVI Regionalnego Konkursu Recytatorskiego i Poetyckiego im. Jerzego Hordyńskiego:

RECYTACJA

SZKOŁY PODSTAWOWE KLASY VII i II i III SZKÓŁ GIMNAZJALNYCH:

I miejsce:  Julia Wygnaniec  - SP 11 z Oddziałami Integracyjnymi w Jarosławiu
II miejsce:
 Sebastian Szynal - SP 6 - Gimnazjum im. Ks. Jana Twardowskiego w Jarosławiu
III miejsce:
 Agnieszka Bąk - SP - Niepubliczne Gimnazjum „Morawa" w Przemyślu
III miejsce: Kinga Moskal - Sp 5 - Gimnazjum im. Baśki Puzon w Jarosławiu

Wyróżnienia: 
1. Julia Hendzel - ZS - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rokietnicy
2.
 Kacper Bluczak - Sp 5 - Gimnazjum im. Baśki Puzon  w Jarosławiu
3.
 Patrycja Dinh Manh - SP 2 - Gimnazjum im. Ks. Stanisława Konarskiego w Jarosławiu
4.
 Miłosz Rożek - SP - Gimnazjum im. Jana Kochanowskiego w Szówsku
5.
 Jagoda Sitnik - SP - Niepubliczne Gimnazjum „Morawa" w Przemyślu 

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE:
I miejsce:
 Wiktoria Kowalczyk - ZSDGiL im. Augusta Witkowskiego w Jarosławiu 
II miejsce: Adrian Kruba
 -ZSBiO im. Króla Kazimierza Wielkiego w Jarosławiu
III miejsce:
 Wiktoria Kopeć - ZSBiO im. Króla Kazimierza Wielkiego w Jarosławiu

Wyróżnienie: 
Kinga Wańkowicz - ZSDGiL im. Augusta Witkowskiego w Jarosławiu

POEZJA ŚPIEWANA

Anna Bobowicz - ZSP im. Stanisława Wyspiańskiego w Jarosławiu

TWÓRCZOŚĆ WŁASNA

SZKOŁY PODSTAWOWE KLASY VII i II i III SZKÓŁ GIMNAZJALNYCH:

III miejsce: Kamila Kamecka ZS - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rokietnicy

Wyróżnienia: 
1. Kacper Basiak ZS - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rokietnicy
2.
 Patrycja Sas ZS - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rokietnicy
3. Maria Zając
 ZS - Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rokietnicy

SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE:

Wyróżnienie: 
Patrycja Grzesik ZSBiO im. Króla Kazimierza Wielkiego w Jarosławiu

STUDENCI I OSOBY DOROSŁE:
I miejsce:
 Jan Kozak Przeworsk
II miejsce:
 Bartosz Konstrot - Warszawa
III miejsce:
 Andrzej Ziobrowski Nowa Huta

Organizatorzy: Burmistrz Miasta Jarosławia, Stowarzyszenie Miłośników Jarosławia, Miejska Biblioteka Publiczna im. Aleksandra Fredry w Jarosławiu, Miejski Ośrodek Kultury w Jarosławiu, Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu, Towarzystwo Literackie im. Adama Mickiewicza Oddział w Jarosławiu.
Patronat honorowy: Podkarpacki Kurator Oświaty i Starosta Jarosławski.  

g2_copy Copy.jpgg3 Copy.jpgg7 Copy.JPGg8 Copy.JPGg11 Copy.JPG__b_51c083a3ca5ce25130f0584ee4cfc29e Copy.jpg

fot. Henryk Grymuza


 
Załącznik do Regulaminu Konkursu
środa, 20 września 2017 09:51
 

                W związku z wprowadzeniem w życie reformy oświatowej organizatorzy

XVI Edycji Regionalnego Konkursu Recytatorskiego i Poetyckiego im. Jerzego

Hordyńskiego informują, że do udziału w Konkursie dopuszcza się uczniów klas

VII Szkół Podstawowych oraz II i III dotychczasowe klasy gimnazjalne.

Za wynikłe utrudnienia przepraszamy.

                                                                                                                                                                                                                               Z poważaniem

                                                                                                                                                                                                                     ORGANIZATORZY

 
Regulamin XVI Regionalnego Konkursu Recytatorskiego i Poetyckiego im. Jerzego Hordyńskiego
czwartek, 20 lipca 2017 00:00

R E G U L A M I N

Do udziału w konkursie zapraszamy młodzież gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, studentów oraz osoby dorosłe.

Konkurs obejmuje kategorie:

- recytacja

- poezja śpiewana

- twórczość własna

W kategorii recytacji uczestnik powinien zaprezentować dwa wybrane utwory: jeden autorstwa Jerzego Hordyńskiego i jeden Barbary Mazurkiewicz. Maksymalny czas prezentacji nie powinien przekroczyć 5 minut.

  W kategorii poezja śpiewana uczestnik powinien zaprezentować jeden lub dwa utwory J. Hordyńskiego. Łączny czas prezentacji nie powinien przekroczyć 5 minut. Organizatorzy zapewniają fortepian jako instrument akompaniujący. 

W kategorii twórczość własna - uczestnik zobowiązany jest do przesłania swoich tekstów (maksymalnie trzech) nie nagrodzonych do tej pory w tym konkursie.

Liczba uczestników konkursu w poszczególnych kategoriach z jednej instytucji nie może przekroczyć trzech osób.

       TERMINY:

do 6 października 2017 r. – zgłoszenia do udziału w konkursie, wraz z tekstami, należy przesłać na adres:

       Urząd Miasta Jarosławia, Wydział Oświaty, Rynek 1, 37 - 500 Jarosław

20 października 2017 r. godz. 9.00 – przesłuchania konkursowe w Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu, Rynek 5 /sala lustrzana/.

27 października 2017 r. o godz. 10.00 - uroczyste podsumowanie konkursu

 

Bibliografia:

Jerzy HORDYŃSKI: 

1. Powrót do Świata (1951, debiut) 

2. Wędrówki (1955) 

3. Pod znakiem Wagi (1959)

 4. Rozmowy z Chopinem (1961)

 5. Głowa na pieńku (1965)

 6. Koncert włoski (1968)

 7. Błędne koło(1969)

 8. Egzorcyzmy (1972)

 9. Wiersze wybrane (1976)

 10. Epitafium dla kota (1977)

 11. Cena oddechu (1982)

 12. Ślad (1985)

 13. Oddalenia (1989)

 14. Seans (1995)

 15. Festyn (1998, pośmiertnie)

 16. Antologia wierszy Jerzego Hordyńskiego (2008) 

Barbara MAZURKIEWICZ: (wybór)

1. "Za kulisami myśli" 2008

2. "Kroplą drążone" 2009 

3. "Życie kobiety wpisane w tarczę zegara" 2012

4. "Wszystkie drogi do jednego serca" 2013

5. "Tatarka" 2014

  Kontakt elektroniczny z Autorką: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.


 
Anna Gajda - wiersze
środa, 17 sierpnia 2016 15:17

 

anna gajda

Anna Gajda jest jarosławianką, z wykształcenia nauczycielką, obecnie na emeryturze. Literaturą pasjonuje się od wielu lat. Pisze wiersze i opowiadania dla dorosłych i dla dzieci. Brała udział, i bierze nadal, w wielu konkursach literackich regionalnych, ogólnopolskich oraz międzynarodowych, otrzymując nagrody i wyróżnienia. Debiutowała w latach 80-tych na antenie Radio Rzeszów, następnie w Kurierze Jarosławskim. Jej twórczość publikowano na łamach prasy, jak również w almanachach pokonkursowych. W Radio i TV Rzeszów emitowane były reportaże oparte o tematykę jej wierszy. W swoim dorobku autorka posiada wiele zbiorków wydanych przez oficyny literackie, jak też przez nią samą.

 W 2005 r. została uhonorowana Złotą Odznaką „Za zasługi dla Jarosławia”, zaś w 2007 r. „Medalem Komisji Edukacji Narodowej”.

 

 
Regulamin XV Regionalnego Konkursu Recytatorskiego i Poetyckiego im. Jerzego Hordyńskiego
czwartek, 28 lipca 2016 10:42

R E G U L A M I N

XV Regionalnego Konkursu Recytatorskiego i Poetyckiego im. Jerzego Hordyńskiego

Do udziału w konkursie zapraszamy młodzież gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych, studentów oraz osoby dorosłe.

Konkurs obejmuje kategorie:

- recytacja

- poezja śpiewana

- twórczość własna

• W kategorii recytacji uczestnik powinien

zaprezentować dwa wybrane utwory: jeden autorstwa Jerzego Hordyńskiego i jeden Anny Gajdy. Maksymalny czas prezentacji nie powinien przekroczyć 5 minut.

• W kategorii poezja śpiewana uczestnik powinien zaprezentować jeden lub dwa utwory

J. Hordyńskiego. Łączny czas prezentacji nie powinien przekroczyć 5 minut. Organizatorzy zapewniają fortepian jako instrument akompaniujący.

• W kategorii twórczość własna - uczestnik zobowiązany jest do przesłania swoich tekstów (maksymalnie trzech) nie nagrodzonych do tej pory w tym konkursie.

Liczba uczestników konkursu w poszczególnych kategoriach z jednej instytucji nie może przekroczyć trzech osób.

TERMINY:

• do 7 października 2016 r. – zgłoszenia do udziału w konkursie, wraz z tekstami, należy

przesłać na adres:

Urząd Miasta Jarosławia

Wydział Oświaty

Rynek 1, 37-500 Jarosław

• 21 października 2016 r. o godz. 9.00 – przesłuchania konkursowe w Centrum Kultury

i Promocji w Jarosławiu, Rynek 5 /sala lustrzana/.

• 28 października 2016 r. o godz. 10.00 - uroczyste podsumowanie konkursu.

UWAGA!

Zgłoszenie udziału w konkursie jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych i wizerunku zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997r. o ochronie danych osobowych.

 
Strona 1 z 3

Polecamy

krs

Program do rozliczania PIT 2013 online - e-pity 2012

Naszą witrynę przegląda teraz 87 gości 
Odsłon : 263114